Dry stout

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök


Dry stout
Öltyp  : {{{Öltyp}}}
Färg  : {{{Färg}}}
OG  : {{{OG}}}
FG  : {{{FG}}}
Beska  : {{{Beska}}}
Alkohol  : {{{Alkohol}}}
Exempel på öl
{{{Exempel}}}
Stout & porter
Dry stout
Extra stout
Brown porter
Porter
Modern stout & porter

Från portern utvecklades öltypen Stout. Stout betyder kraftig, och från början avsågs ett öl som var mer alkoholstarkt och hade en större kropp än det vanliga ölet. Stout hette från början troligtvis Stout Porter. Den mesta kända Stouten idag är Guiness, som nästan blivit liktydigt med Stout. Den stora skillnaden mellan Porter och Stout är att man använder omältat korn och rostat omältat korn i Stout. Kornet ger en torrare smak. För övrigt så kan det ibland vara svårt att skilja Stout och Porter åt. Det finns kommersiella exempel på båda sorterna som man kan svära på är den andra typen.

Det finns några olika typer av Stout. Den "vanliga" torra (Classic Irish Dry), en söt (Sweet Stout) samt en tyngre Foreign Stout. Dessutom finns så kallad Imperial Stout som är mycket alkoholstark, och med en stor tung kropp. En intressant typ är också "Oatmeal Stout", dvs man använder en del havre i mäskningen. Torr och Foreign Stout ska vara rejält svart, med en markerad beska och brändhet, dessutom bör den vara torr. Sweet Stout är normalt lite mindre alkoholstark och dessutom sötad med mjölksocker som inte kan förjäsas av öljästen. Stout går bra att göra med extrakt och delmäskning, problemet kan dock vara att kroppen blir lite tunn, jämfört med helmalt. Basen är densamma som för porter, c:a 80% Pale Ale eller pilsnermalt. 10% rostat korn och 10% omältat. Ibland ser man att vissa använder mörk karamellmalt i recepten men det kan ge en oönskad sötma om man gör en torr Stout.

Humlet ges normalt bara som beska, men det finns exempel (framförallt amerikanska) som även har smak och arom humle. Tänk på att det rostade kornet ger en bränd och besk ton. Om du får alltför besk smak på Stouten så lönar det sig att lagra den ett tag så dämpas brändhet och beska.

Vattenbehandla mäsk och lakvatten på samma sätt som för Porter.