Pale ale

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök

Den kanske största och mest kända huvudtypen av överjästa öl är ale, och då framförallt pale ale. Pale ale utvecklades under 1700-talet som något av ett "finare" öl. Detta på grund av att det var svårt att göra ljusa (eng. pale) öl. Pale ale är inte nödväntigtvis helt och hållet ljusa, men på 1700-talet jämförde man med övriga öl som normalt var betydligt mörkare.

I och med renässansen av små bryggerier i USA så har det också utkristalliserat sig en typisk amerikansk version av pale ale. Skillnaden ligger framförallt i valet av humle, och kanske även i nivån på beskan.

Alla typer av pale ale går utmärkt att brygga hemma i köket och är i regel mycket tacksamma att brygga. Det går fort, kräver inte långa komplicerade mäskningsschema, behöver inte lagras någon längre tid och smakar alldeles utmärkt. Dessutom brukar det gå att göra riktigt bra pale ale med hjälp av maltextrakt eller ölsatser.

Mäskningen av pale ale görs genom en enkel infusionsmäskning vid 65-67ºC. Humlegivorna läggs traditionellt enligt, beska 60 minuter kokning, smak 15-20 minuter kokning och arom precis vid slutet av koket. Ofta torrhumlas också en pale ale, men det är absolut inte nödvändigt. Man kan också lägga två givor av smakhumle, med 10 minuter till en kvart mellan dem.

Undertyper inom pale ale är bland annat