Öltyp

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök

För många är öl något som finns som tre olika sorter - lättöl, folköl och en stor stark. Det finns dock mycket mer att upptäcka bland hyllorna på systembolaget numera. Detta trots att förvånansvärt få krögare har insett att gästens fråga ”vilka sorters öl har ni?” ofta speglar nyfikenhet och vilja att pröva andra smaker än den internationella lager, som trots allt är närmast obligatorisk.

Nu är vi hembryggare lyckligt lottade. Vi kan nu inte bara göra goda öl. Vi kan också variera smaken i nästan det oändliga. Genom att välja rätt malt, jäst och humle och en lämplig mäsk- och lakprocedur tillsammans med en för öltypen och jästen idealisk jäsningstemperatur, kan vi skapa den sorts öl vi själva gillar. Några typer av öl är mer komplicerade att brygga än andra, och man blir aldrig fullärd. Det är också det som är en av tjusningarna med hobbyn.

Inom ölbryggningsammanhang, och ölbedömning, delas öl in i heelt andra typer än de i första stycket på denna artikel. På en överordnad nivå kan man anse att det finns tre olika huvudtyper av öl. Dessa brukar ofta kategoriseras som underjäst, överjäst och spontanjäst. Underjäst öl är till exempel lager. Överjäst öl är till exempel porter/stout och ale. Spontanjäst öl är till exempel lambic.

Vid domardömda tävlingar i hembryggd öl bedöms ölen som tävlar efter så kallade öltypsdefinitioner. I dessa delas ölen in ett antal huvudklasser vilka i sin tur består av ett antal underklasser. För varje underklass beskrivs de egenskaper som den underklassen skall ha vad gäller utseende, arom och smak. Dessutom anges ofta egenskaper som en viss öltyp inte skall ha.

Svenska Hembryggareföreningen publicerar öltypsdefinitioner på webben och SHBFs öldomare reviderar SHBF:s öltypsdefinitioner varje år. Dessa öltypsdefinitioner används som bedömningsunderlag i Svenska Hembryggareföreningens tävlingar.

Läs mer om hur man bedömer öl.

Se även

  1. SHBFs öltypsdefintioner online + BeerXML