Mjölmålla

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök
Sädesslag
Havre
Hirs
Korn
Majs
Mjölmålla (quinoa)
Ris
Råg
Sorghum (durra)
Vete

Mjölmålla eller quinoa (Chenopodium quinoa) är en ört som växer vilt i Sydamerika. Växtens frön är ätliga och ett bra val av födointag med tanke på deras näringsvärden. Quinoa finns i många olika färger och storlekar. Vanligast är vit, röd och svart men det finns också blå quinoa.

Quinoa började odlas av Inka-indianerna i Sydamerika. Det anses att en av anledningarna till att Inka-riket blev så stort är att de åt quinoa som är väldigt näringsrik och innehåller nästan allt människor behöver.

quinoa är gluten-fattigt så kan det ätas även av glutenintoleranta personer. Det finns de bryggare som provat att mälta quinoe för att göra öl av den. Det har enligt uppgift inte varit helt problemfritt.

Användning inom matlagning[redigera]

Quinoa kan användas precis som ris eller couscous i alla sorters rätter, och smakar ganska neutralt, som ris ungefär.

När man tillagar quinoa är det bra att först skölja den under rinnande vatten och sedan koka den med dubbelt så mycket vatten som mängden quinoa. Man sköljer quinoan eftersom det finns bitterämnen (saponiner) i skalet som tas bort när man sköljer. Om man inte sköljer quinoan kan smaken bli lite bitter, men det är inte farligt. Lagom med saponiner är faktiskt nyttigt. När man kokar quinoan ser det ut som att fröna får svans, vilket är helt normalt och beror på att grodden liksom lossnar vid kokning.


Tillagning


Näringsinnehåll Ungefärligt näringsvärde för quinoa (per 100g):

Quinoa har lågt Glykemiskt index (GI)