Sahti

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök


Sahti
Öltyp  : {{{Öltyp}}}
Färg  : {{{Färg}}}
OG  : {{{OG}}}
FG  : {{{FG}}}
Beska  : {{{Beska}}}
Alkohol  : {{{Alkohol}}}
Exempel på öl
{{{Exempel}}}

Sahti erhöll 2002-02-14 EU-skydd för sitt namn knutet till sin produktionsmetod.

Det är en traditionell och primitiv finsk öltyp som bönderna lärde sig att brygga under 1400-talet och bryggs i stort sett likadant idag, oftast tillverkas den i de finska hemmen. Drycken har i viss mån vissa likheter med Gotlands-drike (driku i bestämdform), då båda använder enrisbädd vid lakning och jäser normalt med vanlig bakjäst.

Sahti är grumlig, maltig och söt, dryck med en komplex smakbild. Ölen får ses som en färsköl och för att inte surna tillför man ständigt lite mer socker. Den lagras och serveras normalt helt öppet och avsaknar därmed kolsyra.

Ölen innehåller normalt kornmalt, men idag använder man även råg och vete samt ibland honung. Färskt enris används som filterbädd under lakningen och skänker även ölen beska. Normalt gör man en infusionsmäskning genom att hälla över kokande vatten.

Man använder vanlig finsk bakjäst vid fermentering och drycken matas efterhand med socker. Den slutgiltiga alkoholhalten varierar mellan 7 till 11 volymprocent alkohol.

Många Sahtibryggare använder vedeldade bryggrytor eller tar hjälp av sin vedeldade bastu (sauna) vid uppvärmingen och kokning.

För mer info se www.beerhunter.com