Kulkoppling

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök
Utrustning
Mäskkärl
Lakkärl
Kokkärl
Jäskärl
Kylare
Hävert
Hydrometer
Refraktometer
Termometer
Fat
Flaska
E-kolv
Leverantörer av utrustning

Snabbkoppling[redigera]

Kulkoppling (kallas även NC koppling) är en av två vanliga typer snabbkopplingar till corneliusfat. Den andra kopplingstypen är bajonettkoppling.

Snabbkopplingen för kolsyreslangen är grå och kopplas på in-ventilen medan kopplingen för ölslangen är svart och kopplas på ut-ventilen.

Kulkoppling.jpg

Fatventil[redigera]

Fatventilerna för kulkoppling ser likadana ut, men är olika så se up när du kopplar in öl/gaskopplingen och när du montera tillbaka fatventilerna om du har avmonterat dom vid rengöring. Ventilen med lilla utbuktningen är för gas (In) och ventilen med stora utbuktningen är för öl (Out). På vissa typar fat är ölventilen en hexagon (sexhörnig) och gasventilen som en stjärna. På andra typer har gasventilen en lite skåra i "muttern".

Ventil kul gas.jpg Ventil kul öl.jpg


Fjäderpackning[redigera]

Poppet.jpg

I vissa typer av ventiler är fjäderpackningen lös så den ramlar ut ur ventilen om man tar bort denna, detta underlättar vid rengöring. I andra typar av ventiler sitter fjäderpackningen så den inte går att ta bort vid rengöring, då kan man eventuellt koppla på en kulkoppling utan slang så ventilen hålls öppen.

För att avmontera fatventilerna (tx. i samband med rengöring) behövs vanligen en 22mm (7/8") ringnyckel, men det finns ett par olika sorters ventiler för kulkoppling så det kan skilja lite om man har begagnade fat.