Universaltermostat

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök
Utrustning
Mäskkärl
Lakkärl
Kokkärl
Jäskärl
Kylare
Hävert
Hydrometer
Refraktometer
Termometer
Fat
Flaska
E-kolv
Leverantörer av utrustning
En universaltermostat är ett enkelt och lättanvänt styrinstrument för temperaturreglering av kylskåp eller frysar. Den fungerar som en skarvkontakt mellan kylskåpets stickkontakt och ett eluttag.

Kylskåpets inbyggda termostat sätts på full effekt, det är ändå inte denna som ska sköta temperaturregleringen framöver.

Universaltermostatens givare placeras på en väl vald plats i kylskåpet, exempelvis fastsatt på utsidan av ett jäskärl. Sedan ställer man in det temperaturintervall som önskas.
Universaltermostat inkopplad via timer. Den gröna sladden är kylskåpets stickkontakt. Givaren är fastsatt med gummisnodd mot lagringskärlets utsida.


Det kan vara en idé att även placera en timer mellan universaltermostaten och kylskåpets stickkontakt, speciellt om man använder kylskåp. Inkopplingsordning: Eluttag -> universaltermostat -> timer -> kylskåp. Om man ställer in timern på att vara påslagen i 15-minutersintervall så slipper man onödigt slitage på kylskåpets kompressor och att detta efter ett tag börjar låta som en gnällig skördetröska.

Länkar[redigera]