Grönmalt

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök

Grönmalt är korn eller annan groddbar råvara som blötlagts till sin dubbla vikt och som sedan får gro. Oftast anser mältarna att kärnan är fullt löst när grodden är lika lång som kärnan. Då är de utvecklade enzymerna tillräckligt starka för att kunna reducera stärkelsen i kärnan till socker på ett effektivt sätt.

Tjeckiska mälterier föredrar en lite lägre lösningsgrad medan brittiska mälterier föredrar en högre lösningsgrad. Det är en av skillnaderna mellan pilsnermalt och pale alemalt. För mältaren är målet att få grodden att växa bra, medan rötterna ska växa svagt så man får så bra utbyte som möjligt ur kärnorna. Detta uppnår man med rätt fuktighet, rätt temperatur och bra luft i groningsrummet.

Man blandar också runt i den groende malten. Dels för att hålla temperatur och fuktighet ganska lika för allt korn i bädden, dels för att hålla isär kornen - annars trasslar alla rötterna ihop sej till stora klumpar. När grönmaltet torkas och rostas är det inte grönmalt längre. För att ge gott öl måste mältaren skrubba bort alla intorkade rottrådar, annars smakar det färdiga ölet illa. För svagt rostad malt kan ge en gräsig eller höaktig bismak till det färdiga ölet.