Flasktappning

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök
Tappning
Upptappning & lagring
Tappning
Upptappning
Fattappning
Flasktappning

Flasktappning innebär att tappa upp öletflaska.

Det gäller att se till att flaskorna är mycket rena och desinficerade. Flaskorna bör också vara mörka så att de inte släpper in ljus som förstör ölet.

Det finns två sätt att se till att det färdiga ölet är kolsyrat. Antingen fylls flaskorna med redan kolsyrat öl från fat eller så efterjäses ölet på flaska för att jästen ska ge kolsyran. Dessa olika metoder för kolsyresättning finns beskrivna här på wikin och det är lämpligt att läsa dem innan flasktappning görs.


Jäsningflaska[redigera]

Flaskorna fylls till ungefär 1½ cm under mynningen. Detta kan göras med en vanligt hävert, eventuellt utrustad med en flaskfyllare. Om kran är monterat på kärlet som ölet skall tappas ifrån användes den. Var dock noga med att inte syresätta ölet under påfyllningen. Efter att ölet är i flaska och det som skall jäsas till koldioxid också är i flaskan så skall flaskorna kapsyleras. Sedan skall de stå och jäsa kolsyra under 1-2 veckor.

Fyllning från fat[redigera]

Detta kan göras antingen med en mottrycksfyllare eller en så kallad beer gun. Det går även att kyltappa ölen genom att se till att den öl som skall flaskfyllas är riktigt, riktig kall. Lämpligen är även flaskan kall.

Om ölen tappas över till flaska via kran är det väldigt lätt att den skummar och tappar det mesta av sin kolsyra.