Syresättning

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök

Syresättning sker då syre införs och löser sig i vört eller öl.

Generellt gäller att syresättning är av ondo, då det leder till oxidering av vörten eller av det färdiga ölet. Undantaget är precis innan eller i början av jäsningenen då syresättning tvärtom kan vara fördelaktigt. Detta syre används av jästen för att syntetisera steroler och omättade fettsyror vilket är viktigt för välfungerande cellmembran, och gynnar såväl tillväxt av nya jästceller som välfungerande jästceller.

Denna typ av syresättning skall ske då vörten är kyld och jästen ska tillsättas, alternativt just har tillsatts. För alkoholstarka öl kan det finnas en vinst i att även tillföra ytterligare syre någon dag in i jäsningen.

Syresättningen genomförs oftast genom att blanda in luft snarare än rent syre. Inblandingen av luft kan ske genom att skaka jäshinken, röra kraftig med något steril eller genom att låta vörten hällas ner från höjd. Syresättning kan också ske genom att pumpa luft in i en syresättningssten. Oavsett metod kommer en del av luften kommer att lösa sig i vörten, troligen olika mycket beroende på metod. Luft består till omkring 20 % av syre.

Det går att syresätta genom att tillsätta rent syre. För hembryggare är det troligen inte rimligt att hantera rent syre, bland annat på grund av brandfaran. Faktum är att till exempel Anheuser-Busch använder luft för syresättning snarare än syre bland annat för att det är lättare att kontrollera.

Hembryggare kan syresätta sin vört med luft genom att:

  • Skaka jäskärlet med en roterande rörelse i ett par minuter.
  • Vispa vörten med ballongvisp ett par minuter.
  • Spraya vörten ner i jäshinken med hjälp av en pump och ett hemgjort munstycke.
  • Bubbla luft genom vörten med hjälp av akvariepump.

För hembryggare som vill använda akvariepump vid syresättning med luft rekommenderas ett sterilfilter på slangen till syresättningsstenen och en syresättningsten i rostfritt stål.

Det blir allt mer vanligt att avancerade hembryggare köper syrgastuber och syresätter sin vört med rent syre genom att använda flödesmätare och syresättningssten.