BryggarWiki Huvudsida

Från BryggarWiki
(Omdirigerad från Huvudsida)
Hoppa till: navigering, sök
Dagens datum: 12 juli 2024

Välkommen till BryggarWiki, ett kunskapscentrum för ölbryggning som just nu har 1 038 artiklar om ölbryggning. Här finns allt från översiktlig presentation av bryggprocessen, nybörjartips till initierade beskrivningar av malt och humle. Syftet är att hjälpas åt att sprida information om hembryggning av öl bland existerande och kommande hembryggare. Detta innebär att beskriva ölbryggning, vilka ingredienser som kan användas, vilken utrustning som krävs och hur det går till. Wikin drivs av Svenska Hembryggareföreningen (SHBF).

För att brygga öl behövs malt eller maltextrakt, vatten, humle och jäst. Från malten eller maltextraktet görs vört som sedan kokas och därefter kyls. Sedan behövs ett lagom stort jäskärl. Vid ölbryggning från malt, helmaltsbryggning, behövs lite mer utrustning. Till sist skall ölen kolsyresättasflaska eller i fat.

Nedanstående uppslagsord kan vara bra startpunkter vid läsandet av denna wiki. För nybörjaren som vill ha en förståelse över hur man brygger öl i stora drag rekommenderar vi att börja med Nybryggare och Översikt av bryggprocessen och sedan fördjupa sig vartefter.

Se också under A–Ö. Det finns en sida med Boktips & recensioner också.


Det har bryggts öl hemma i tusentals år. De två vanligaste frågorna som hembryggare får är nog om det blir gott och om det är lagligt. Glädjande nog är svaret ja på både frågorna. Du får brygga hur mycket du vill bara det är för eget behov. Ölet får vara hur starkt eller svagt du vill och av vilken sort du vill. Du får dock inte sälja det öl du har bryggt, om du inte startar eget. Vad som är eget behov är inte reglerat i lagen. Dock kan så klart du eller familjen dricka det eller du kan bjuda alla grannar på öl på midsommarfesten eller julbordet. Många hembryggare känner även ett behov av att tävla med sin öl.