Belgisk wit

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök


Belgisk wit
Öltyp  : {{{Öltyp}}}
Färg  : {{{Färg}}}
OG  : {{{OG}}}
FG  : {{{FG}}}
Beska  : {{{Beska}}}
Alkohol  : {{{Alkohol}}}
Exempel på öl
{{{Exempel}}}
Veteöl
Weissbier av sydtysk typ (weizen)
Dunkelweissen
Belgisk wit
Amerikansk veteöl
Weissbock
Witbock
Berliner weisse
Leipziger gose

Förutom de lite speciella lambic-ölen och deras släktingar som också bryggs med en hel del vete i så finns det ett "äkta" belgiskt veteöl, nämligen wit.

Den mesta kända Wit öl som finns är nog Hoegaarden. Nu finns det dessutom ytterligare några importerade belgiska veteöl. Precis som de sydtyska veteölen så är detta ett öl som man helst avnjuter kallt en varm sommardag.

Den stora skillnaden mellan de tyska veteölen och wit är att wit bryggs på omältat vete. Beskan ligger en aning högre än den tyska. Dessutom så kryddar gärna belgarna sitt veteöl, främst med koriander och curacao. Om man inte får tag på curacao så kan pomeransskal, som brukar gå att få tag på i de flesta livsmedelsaffärer, användas. Mängden vete på 40-50% är kanske något lägre än för de tyska veteölen.

Precis som de tyska veteölen så ska humlet inte ge något bidrag till smak eller arom och ligga på en beska på cirka 15-25 IBU. För belgisk wit ligger alkoholhalten runt 4,5-5,5 volymprocent. Ölet ska ha en låg restsötma som inte får dominera utan ölet ska upplevas som torrt. De nejliklika estrar och fenoler som kännetecknar de sydtyska veteölen ska endast finnas i små mängder i en wit. Smak och doft ska primärt komma från kryddorna.

En liten lustig sak med belgiska veteöl är att färgen ofta skiftar något i ljusgrönt. Varifrån den gröna färgen kommer är svårt att säga, men det kan vara kryddorna eftersom denna ljusgröna nyans inte finns i de tyska veteölen.