Torrjäst

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök
En påse torrjäst

Torrjäst har ofta en klang av dåligt rykte bland hembryggare. Ofta beror det på att det som avses är den torrjäst av okänd sort som medföljer de vanliga ölsaterna. Det finns dock torrjäst som håller bättre kvalitet än så. För att nämna några märken som är bra, så finns det bland annat Fermentis (fd DCL) och DANSTAR.

Fördelen med flytande jäst gentemot torrjäst är framförallt det större utbudet som finns inom flytande jäst. En förpackning torrjäst av god kvalitet har lång hållbarhet och många jästceller. Kvalitétsmässigt är det idag så små skillnader att de i princip är försumbara.

Viktigt att veta är också att man ska hantera torrjäst och flytande jäst olika.

För att tillsätta torrjäst finns lite olika instruktioner. Oftast står det på förpackningen att torrjäst skall blötläggas en stund innan den tillsättes i vörten. Många anser att det går lika bra att pudra i torrjästen på ytan av den kylda vörten. Att göra förkultur på torrjäst av god kvalitet behövs oftast inte för mindre volymer vört, omkring 20 liter, då det finns tillräcklig mängd jästceller redan från början.

Om större volymer vört skall jäsas kan antingen fler paket torrjäst tillsättas eller en förkultur göras. Vissa anser att det på grund av den stora mängden levande jästceller i torrjäst finns en risk för autolys om förkulturen är för liten i förhållande till mängden jästceller.

Refenser[redigera]