Whisky

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök

Whisky, eller på Irland och i USA whiskey (i Kanada används båda stavningarna), är en spritdryck gjord på spannmål. Det skotska ordet "whisky" är en fonetisk översättning av skotsk gaeliskas uisge beatha (uttalad "uiske-va") vilket betyder "livets vatten" (liksom franskans eau de vie, eller nordens akvavit, från latinets aqua vitae).

Delar av whiskytillverkningen är gemensamma med ölbrryggning. Den gemensamma nämnaren kan sägas vara kornet, som är råvaran i båda dryckerna. Kornet mältas och torkas, ofta låter man malten ta till sig smak och doft från röken. Det inverkar senare på whiskyns smak och doft. Man mäskar malten och lakar den, den sockerhaltiga vätskan jäses till 5-8 volymprocent alkohol. Denna vätska kallas "low-wine" och destilleras först till 20 vol-% alkohol. I en andra destillering samlar man upp 70 vol-% alkohol. Denna vätska är helt genomskinlig och saknar färg.

Spriten tappar man på ekfat för lagring. Lagen säger minst 3 år, men en maltwhisky under 10 år är det inte så ofta man ser. Vanligaste åldern är 10-18 års lagring och sen finns det givetvis både yngre och äldre whisky i butikerna. Beroende på vilken sorts fat man använder, kan man få olika karaktär på whiskyn. Eftersom whiskyn tar smak av fatet så har man börjat experimentera med olika sorters fat för lagringen. Det är rödvinsfat, madeirafat, romfat, cognacsfat etc som man slutlagrar whiskyn på, ifrån några månader till flera år.

De olika sprittyperna som varit i fatet tidigare ger ifrån sig olika smaker som påverkar slutresultatet. Träet släpper också ifrån sig färg och det är på så sätt som whiskyn får sin färg, om man inte fuskar och tillsätter karamellfärg förstås. Karamellfärgen är idag mycket omstridd och fler och fler har börjat att tappa sin whisky ofärgad.