Användardiskussion:Kenneth

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök

Jag har dumpat in ett antal öltyper. Dock så har jag inte orkat suttit och redigerat ala wiki. Det är fritt fram för den som har mer ork.

Sedan är det svårt att förstå hur wikin fungerar.

Till exempel: Hur hittar man kategorier och ändrar i dessa? Hur kan jag ändra första sidan? Allt går uppenbarligen inte att ändra på!?

--Kenneth 23 oktober 2007 kl. 19.08 (UTC)

Grymt jobbat, Kenneth! Är det du som skrivit artiklarna från början (tänker på den fjantiga upprättshovsapparaturen)? Skönt hursomhelst att börja få ordning på alla öltyper, har själv dålig koll på dem så det blir intressant läsning. Försök på svar på dina frågor:
  • Kategorierna ligger under "kategorier" under verktygslådan/Specialsidor till vänster. Specialsidorna är en höjdare att hålla koll på i största allmänhet, där kan man få mycket fin information om det mesta här på wikin. Annars går de att söka efter, också till vänster, som "kategori:". T.ex: "Kategori:Malt" för att hitta maltkategorin.
  • Du bör kunna redigera förstasidan genom att helt enkelt trycka på redigera, som alla andra sidor. Många av de sidorna är dock gjorda som mallar men högst uppe i mallarnas utrymme står det "redigera" där du kan trycka. Hittar du inte kan du kolla på huvudsidans redigeringssida och se vilka mallar som ingår. T.ex. den mallen som ligger till höger (Huvudmeny, allmänt -ölbryggning etc...) heter "introduktion" och infogas i sidan genom dubbel klammerparentes. Den kan letas upp genom att skriva mall:introduktion i sökfältet till vänster.
  • Vilket är det som inte går att ändra på? Vänligen specificera Dav 23 oktober 2007 kl. 20.29 (UTC)

Jodå, jag har som vanligt skrivit allting själv. Det mesta av materialet producerade jag under 1996-2001, mina mest aktiva år inom hembryggningen, Mycket har publicerats i Hembryggaren, men det är jag som har upphovsrätten (som jag nu släpper fritt till denna WIKI)

Det är möjligen så att det mesta går att ändra. Det kanske bara är jag som har svårt att fatta hur till exempel WIKI fungerar. Men det kanske beror på att det är så torftigt dokumenterat? --Kenneth 24 oktober 2007 kl. 06.12 (UTC)

När du skriver att det är torftigt dokumenterat så kolalde jag lite på första sidan. Jag får känslan att det står väldigt mycket som skall få användaren att hitta både den lathund som Dan skrivit samt den artikeln som hör ihop med "Så funkar Bryggarwikin". Tanken bakom det är garanterat att se till att det är dokumenterat hur man gör. Tydligen funkar det inte. Så det vore värdefullt med förslag på hur det skall vara dokumenterat istället. Fredrik Almgren 24 oktober 2007 kl. 13.26 (UTC)OK: Till att börja med så ska "Hjälp" i navigeringsrutan fyllas med vettig information. Samla ihop all hjälpinformation på denna sida. Nu är det utspritt lite här och där.

PDF:en som finns är en bra start, men räcker inte särskilt långt om man vill göra lite mer "avancerade" grejor.

Att mer eller mindre slumpmässigt försöka leta sig fram till hur man ska göra lite mer avancerade saker är hopplöst. Som exempel så har jag inte hittat någon information om hur man gör mallar och hur de används.

Hjälpavsnittet måste vara strukturerad på ett sådant sätt att det är lätt att hitta hjälpinformation. Länkar till hjälp i den vanliga svenska wikin är OK.

Sedan saknar jag information om formatering för till exempel mallar.

Specialkommandon såsom REDIRECT m.fl bör listas och förklaras.

Känslighet för små/stora bokstäver måste förklaras. Jag förstår idag inte varför det ibland är känsligt för små/stora bokstäver i länkar, och ibland inte!?

Det bör finnas möjlighet att ta bort en sida man skapat om inte någon annan varit inne och modifierat. Till exempel la jag upp en sida med "Kalcum" istället för "Kalcium". Naturligtvis hann jag spara den sidan innan jag upptäckte stavfelet. I det läget vore det ypperligt att helt kunna ta bort den felaktiga sidan, alternativt döpa om sidan.

--Kenneth 25 oktober 2007 kl. 18.01 (UTC)

Bra - tack! Jag skall försöka strukturera upp hjälpinfon för att det ska bli bättre. Detta kan ju så klart all hjälpa till med men det kan vara smart att få till en samlad hjälp som du skriver - istället för lite här och där.

Vad gäller att ta bort sidor verkar det som om bara en admin kan göra det. Den enda som finns idag är Dan. Kanske går detta att ställa in? Ett sätt att hjälpa till så länge kan vara att använda en radera-mall. Då kan vi vanliga användare marera sådant som vi tycker skall raderas ex kalcum. Fredrik Almgren 25 oktober 2007 kl. 18.10 (UTC)