Tyskland

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök

Förbundsrepubliken Tyskland (tyska: Bundesrepublik Deutschland) är en förbundsstat bestående av 16 delstater (Bundesländer). Det är ett av världens ledande industriländer, beläget i Centraleuropa. Landet gränsar i norr mot Nordsjön, Östersjön och Danmark, i öster mot Polen och Tjeckien, i söder mot Österrike och Schweiz, samt i väster mot Frankrike, Luxemburg, Belgien och Nederländerna.

Tysklands moderna historia präglas av de två världskrigen som medförde att landet 1945 delades i Västtyskland (Bundesrepublik Deutschland, BRD), Östtyskland (Deutsche Demokratische Republik, DDR) och Österrike (annekterat 1938). Dessutom förlorade Tyskland stora landområden som annekterades av andra länder, främst Polen. 1990 återförenades Väst- och Östtyskland genom att DDR anslöts till BRD.

Tyskland (dåvarande Västtyskland) är en av de stater som grundade Europeiska kol- och stålgemenskapen 1951 som sedermera utvecklats till Europeiska unionen. Landet är även medlem av militäralliansen NATO sedan 1955.

Tyskland är med sina drygt 82 miljoner innevånare det folkrikaste landet i Europa (Ryssland frånräknat). Samtidigt är Tyskland det land i Europa som har det lägsta födelsetalet, 8,2 per 1000 innevånare och år, ungefär hälften så högt som Albanien som har det högsta i Europa.

Tyskland är ett land där man gör en mängd olika öl.