BryggarWikin

Från BryggarWiki
(Omdirigerad från Hjälp)
Hoppa till: navigering, sök
testbild

Målsättning[redigera]

Tanken är att Bryggarwikin skall vara en resursdatabas. Inom ölbryggning återkommer ofta samma frågor med jämna mellanrum. Bryggarwikin ersätter inte ett diskussionsforum som Bryggaren - SHBFs webbaserade bryggarforum. Men i wikin kan informationen byggas på vartefter och kunna bli en referens där vi som glömmer kan gå tillbaka och få tips och råd och ny kunskap.

I Bryggarwikin finns massor av artiklar om ölbryggning. Du kan söka efter begrepp i sökrutan. Du kan också klicka på en rubrik till höger. I wikin kan alla hjälpas åt att förbättra informationen genom att ändra, komplettera eller lägga till artiklar. Om en artikel inte finns har du möjlighet att skapa den. Om du vill ändra en artikel som finns så klicka redigera-fliken. Skriv så mycket du kan eller vill. Nästa person som vill kan sedan lägga till mer.

Bryggarwikin drivs av Svenska Hembryggareföreningen som även driver Bryggaren, ett diskussionsforum om ölbryggning. Innehållet i bryggarwiki skapas av de författare som bidrar med texter och bilder. Wikimjukvaran håller ordning på alla ändringar och en tidigare variant av varje sida kan alltid tas tillbaka.

Vad man skriver i Bryggarwikin[redigera]

Det enkla svaret är så klart att man kan skriva om nästan vad som helst som har med ölbryggning att göra. Det går bra att skriva om öl, ölsorter, ölmärken, bryggerier, utrustning, process, kemi etc etc

Redigera det du vill - alla kan skriva och ändra allt![redigera]

Även denna sida kan ändras av dig - men gör bara det om du tycker att texten skall ändras. Om du vill testa tekniken så kan du gå till sidan som heter Sandlådan

Om du ser något som inte borde vara här så tar du bort det själv eller kontaktar wiki(snabela)shbf.se.

Du får bara lägga upp texter och bilder du har upphovsrätten till. Det innebär i praktiken att du bara kan lägga upp egna texter och bilder eller hjälpa någon annan att göra det med dennes texter eller bilder.

Om du vill lägga upp bilder eller andra filer måste du logga in. Du skapar ett konto genom länken längst upp till höger i det här webbfönstret. Om du loggar in när du skriver artikeln eller ändrar något kommer ditt användarnamn att visas. Du får också en del nya verktyg, bland annat kan du se vilka sidor ett visst uppslagsord är länkat från.

Alla kan bidra[redigera]

Det finns inga förkunskapskrav! Alla är välkomna att förbättra innehållet. Du behöver inte vara expert på ölbryggning för att kunna bidra till att innehållet i Bryggarwikin förbättras. Det kan vara så att du kan något som någon annan inte kan. Tänk på att detta inte nödvändigtvis behöver vara inom området ölbryggning.

Olika personer kan göra olika uppgifter. De som sitter på en massa kunskap kan kanske skapa en rejäl faktaspäckad artikel. Sedan kan någon annan faktiskt förbättra genom att strukturera den tydligare, rätta stavning, skapa wikilänkar, kategorisera, fixa bilder etc. På så sätt kan alla hjälpas åt att göra Bryggarwikin bättre. Det kan också vara så att man bara vet lite om något område som saknar beskrivning. Även då kan man skriva en artikel med det man vet och hoppas att någon annan hjälper till att fylla på mer.

Det finns en ändringslogg där man kan se de senaste ändringarna och även prenumerera på RSS med alla ändringar. Bli därför inte förvånad om du skapar en ny artikel och vips så är någon annan inne och förbättrar den.

Saker som kan ge idéer om vad du kan skriva[redigera]

Artiklar som

Bilder som

Saker som inte bör skrivas

  • Dubletter av artiklar. Dvs kopiera inte innehållet i Malt och till Malten. Länka istället sida Malten till Malt

I verktygslådan till vänster finns en länk som heter Specialsidor, där man kan hitta väldigt mycket bra utgångspunkter för saker att skriva om. Man kan tillexempel få fram en lista på önskade sidor och korta sidor.

Man kan också hålla ett öga på de senaste ändringarna, det finns en länk under navigering till vänster. Genom att trycka på "(skillnad)" får man snabbt en överblick över vad som skiljer de två senaste versionerna från varandra.

Om du vill kan du ta fram din digitalkamera och ta bilder för att illustrera artiklar i wikin. Bilderna kan du ladda upp och infoga i artiklar. Under verktygslådan till vänster finns en länk för att ladda upp filer. För bra info om hur du inkluderar bildere i artiklar, klicka "Hjälp" i editormenyn när du editerar en artikel.

Under specialsidorna i verktygslådan till vänster finns många bra avdelningar för att hitta bilder. Man kan få en lista på oanvända bilder eller se ett galleri över nya bilder bland annat.

Hur man skriver i Bryggarwikin[redigera]

BryggarWiki bygger på Mediawiki som är samma programvara som Wikipedia. Det är samma typ av formatering och du lägger till ny information på samma sätt. Lathund att ladda ner lathund i pdf-format för utskrift.

Grundläggande editering[redigera]

För att ändra i en artikel så trycker du på fliken som heter Redigera i överkanten. Då får du upp en inmatningsruta där du kan skriva ny text eller ändra den text som finns. I överkant av denna inmatningsruta så finns det lite verktygsknappar för att skapa fetstil, kursiv text, och länkar till andra sidor i Bryggarwikin. Du kan också göra formateringen manuellt genom att skriva in de sekvenser som styr formateringen. Prova i Sandlådan!

Kategorier[redigera]

Kategorier gör Bryggarwikin överskådlig. För att lägga till en kategori i en sida skriver gör man en länk varsomhelst på sidan, men helst högst upp eller längst ner för att den ska bli lättare att hitta, till kategori:NågonKategori. Länkarna görs som vanliga wikilänkar, alltså inom dubbla klamrar ( </nowiki> ). Är det första gången som någon använder kategorin finns den inte och länken som alltid hamnar längst ner på själva artikelsidan blir röd. Att skapa själva kategorin är enkelt, bara klicka på den röda texten eller sök till vänster efter kategori:DinLänk så får man information om att artikeln inte finns. Klicka på "skapa denna sida" och förklara kategorin. Själva listningen skapar Bryggarwikin automatiskt.

Mallar[redigera]

Mallar är ett bra sätt att använda samma text på många olika artiklar. Exempelvis är mall:brown ale en mall som kategoriserar brown ale. För att använda mallarna skriver man in Mall:NågonMall</nowiki> i en artikel. Hittar man en mall i en artikel som man vill förändra kan man söka efter den i sökrutan till vänster. Skriv helt enkelt in mall:MallenDuSöker så kan den redigeras som vilken artikel som helst.

Stora och små bokstäver i länkar[redigera]

Det är skillnad på stora och små bokstäver ibland. När det gäller länkar (mallar och kategorier inräknade) spelar första bokstaven ingen roll, resten är däremot känsliga. Exempelvis är "pale ale" och "Pale ale" samma artikel men "Pale Ale" blir en ny. För att kontrollera att länkarna blivit riktiga innan man sparar artikeln rekommenderas förhandsgranskningen starkt.

Testområde[redigera]

Sidan som heter Sandlådan är en plats där du fritt kan prova på att skriva och formattera. Där kan du också återställa det du gjort.

Auto Link[redigera]

Det är bra att skapa länkar från en artikel till andra. Då detta kan vara lätt att glömma kör vi en extension för att automatiskt skapa länkar till andra artiklar. Om du till exempel skriver ordet humle i din artikel så kommer det at bli en länk till sidan om humle.

Vissa ord är av arten att de inte är lämpliga för autolänkning. Detta kan avse ordet mild. Om det finns specifika ord i din artikel som inte skall länkas så kan du markera dem med taggen < nowiki >olänkat ord< /nowiki > (ta bort mellanrummen i taggarna). Vissa ord exkluderas alltid genom att lista dem på AutoLinkExcludePages.