Nybryggare

Från BryggarWiki
(Omdirigerad från Nybörjare)
Hoppa till: navigering, sök

Så du vill börja brygga öl och undrar hur det går till? Bra, då är du på rätt ställe. Med relativt enkla medel kan du åstadkomma ett lika bra öl som de kommersiella bryggerierna. De flesta nödvändiga detaljer finns oftast i ett hem. Endast ett fåtal saker måste införskaffas innan du kan inleda din hembryggarbana.

Det är fullt möjligt, efter en tids praktiskt bryggande, att överträffa många av de bästa exemplen på världens öltyper utan att investera i avancerad utrustning. Det finns hembryggare med många medaljer från tävlingar, som bor i små lägenheter och som enkelt stoppar undan hela sin utrustning i en garderob efter avslutad bryggning.

Du har uppenbarligen redan hittat till Bryggarwiki. Här finns massor av bra information. På SHBFs bryggarforum kan du ställa frågor och diskutera med andra hembryggare.

För att komma igång kommer du att behöva lite utrustning. Hur mycket utrustning du behöver beror på hur du vill börja med ölbryggning. Det sätt som kräver minst utrustning är det som kallas satsbrygging eller extraktbryggning. Nästa steg är det som kallas delmäskning. Tills sist har vi helmäskning.

Oavsett vilket du väljer behöver du ett kokkärl av relativt stor storlek samt en jäshink. En varning måste dock utfärdas innan vi fortsätter. Det som för de flesta börjar med en litet kokkärl och ett par hinkar, kan sluta med avancerade silplåtar, motströmskylare, pumpar och cylinderkoniska jäskärl.

Det viktigaste momentet för att få ett gott öl är själva jäsningen. Hur man än vänder och vrider på det måste man lära att ha bryggfärdig jäst och jäsa vörten till ett rent och friskt öl. Det är dessutom viktigt att förstå kraven på renlighet för att inte infektera din öl så den blir sur.

Som nybörjare kan det vara lämpligt att börja med en modifierad satsbrygd. Till detta behövs det inga märkvärdiga saker. Om du väljer satsbryggning så innebär det att du köper koncentrerad maltsirap, antingen humlad eller ohumlad. Du kan då klara dig utan att behöva koka hela din vörtvolym genom att späda med vatten efter koket. På så sätt kan du utrustningsmässigt klara dig med en mindre kastrull. För detaljerad information om satsbryggning kan du läsa artikeln om det.

Efter ett tag kan du förbättra din satsbrygd genom att delmäska, vilket är ett mellanting mellan satsbryggning och helmäskning. Du åtnjuter både enkelheten med satsbryggning och fördelen med helmäskning.

Om du väljer att börja med helmäskning eller planerar att prova det framöver är det bra att redan från början skaffa sig ett tillräckligt stort kokkärl. Hur stort det skall vara avgör i slutändan du själv men om du har tänkt att göra 20-24 liter öl så är det bra att kunna få i 30 liter vätska i sitt kokkärl. Tänk dock på att det absolut inte är ett krav att börja brygga 20 åt gången. Det finns de som brygger 5 liter åt gången och då kan du klara dig med en stor pastakastrull om du har en sådan.

Om du tänker delmäska så behöver du inte så mycket mer utrustning än om du villl satsbrygga.

Det bästa sättet att brygga öl på är förstås att göra som de stora kommersiella bryggerierna gör, nämligen att helmäska. Då måste du skaffa lite mer utrustning. Du behöver då mäskkärl och lakkärl också. Lite beroende på vad man gillar kan man använda samma kärl för olika saker. Många mäskar i sitt kokärl och har en separat konstruktion för att laka. En del väljer att mäska i en kylväska och att bygga om den så att den funkar som lakkärl också.

Med en falskbotten till ditt kokkärl kan du mäska och laka i samma kärl som du skall koka men du kommer att behöva ett kärl att mellanlagra den utlakade sötvörten i medan lakning pågår. Det går att använda jäskärlet till det.

Vid helmäskning är ett mäskroder av något slag nödvändigt. Det går att använda en kraftig hålslev som mäskroder. En hålslev är också bra att ha för att skumma vörten under kok.

Mätutrustning är bra att ha för att övervaka din process. Det är lämpligt med hydrometer, termometer och våg till att börja med. Med hydroemetern kollar du din SG under processens gång. Med termometern har du koll på mäskningen och med vågen vet du hur mycket malt och humle du skall ha.

Rengöringsmedel av olika slag är också nödvändiga. Många gillar StarSan för att desinficera.

Om du vill få en rejäl genomgång i ölbrygging innan du drar igång hemma i köket, källaren eller tvättstugan så är SHBFs helmaltskurser i SHBFs regi ett bra tips. Dessa anordnas på ett flertal olika platser i landet. Då får du lära dig både teori och praktik på ett lättfattligt sätt.

Den enda svenska boken för nybörjare - Ekelin & Lundgrens bok "Ölbryggning" - är tyvärr utgången men går att hitta på bibliotek. Den amerikanska boken "How to Brew" av John Palmer är en bra bok. Den finns även online i sin första version.

Lycka till med alla framtida brygder och välkommen hit och till alla SHBFs träffar!