Skillnad mellan versioner av "Vete"

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök
m (Stavning)
 
Rad 1: Rad 1:
 
{{Sädesslag}}
 
{{Sädesslag}}
'''Veteläktet''' (Triticum) är ett släkte gräs med ca 20 vildväxande och odlade arter. Det har sitt ursprung i Medelhavsområdet och västra Asien, där enkornsvete (Triticum monococcum) började odlas för minst 10 000 år sedan, och nu är vetet jordens mest odlade [[Sädesslag|sädesslag]] med ca 700 sorter. Typiskt för släktet är flerblommiga småax i tvåsidigt ax. Självbefruktning är vanlig, men korspollinering förekommer.
+
'''Vetesläktet''' (Triticum) är ett släkte gräs med ca 20 vildväxande och odlade arter. Det har sitt ursprung i Medelhavsområdet och västra Asien, där enkornsvete (Triticum monococcum) började odlas för minst 10 000 år sedan, och nu är vetet jordens mest odlade [[Sädesslag|sädesslag]] med ca 700 sorter. Typiskt för släktet är flerblommiga [[SM|sm]]åax i tvåsidigt ax. Självbefruktning är vanlig, men korspollinering förekommer.
  
 
'''Vete''' eller vanligt vete (Triticum aestivum) är en art i vetesläktet som hör till familjen gräs. Det är den absolut viktigaste vetearten i odling idag, och det finns ett stort antal sorter anpassade för olika odlingsförhållanden.
 
'''Vete''' eller vanligt vete (Triticum aestivum) är en art i vetesläktet som hör till familjen gräs. Det är den absolut viktigaste vetearten i odling idag, och det finns ett stort antal sorter anpassade för olika odlingsförhållanden.

Nuvarande version från 30 oktober 2009 kl. 13.48

Sädesslag
Havre
Hirs
Korn
Majs
Mjölmålla (quinoa)
Ris
Råg
Sorghum (durra)
Vete

Vetesläktet (Triticum) är ett släkte gräs med ca 20 vildväxande och odlade arter. Det har sitt ursprung i Medelhavsområdet och västra Asien, där enkornsvete (Triticum monococcum) började odlas för minst 10 000 år sedan, och nu är vetet jordens mest odlade sädesslag med ca 700 sorter. Typiskt för släktet är flerblommiga småax i tvåsidigt ax. Självbefruktning är vanlig, men korspollinering förekommer.

Vete eller vanligt vete (Triticum aestivum) är en art i vetesläktet som hör till familjen gräs. Det är den absolut viktigaste vetearten i odling idag, och det finns ett stort antal sorter anpassade för olika odlingsförhållanden.

Vete är ettårig och odlas över hela världen, framför allt för de stärkelserika frönas skull. Fröna har flera användningsområden, framför allt som mat, men också som foder och bränsle. Som bränsle kan den både tjäna direkt genom förbränning eller efter jäsning och utvinning av etanol.


Vete används inom ölbryggningen i både mältad form som vetemalt och omältad form som till exempel vetepuffar.