Skillnad mellan versioner av "Förkultur"

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök
 
(3 mellanliggande versioner av 3 användare visas inte)
Rad 8: Rad 8:
 
Det är mycket viktigt tänka på [[rengöring|renligheten]] under alla moment i framställningen av en förkultur. Allt som kommer i kontakt med [[Vört|vört]] och [[Jäst|jäst]] måste vara [[desinficering|desinficerat]]. Det skadar inte om även arbetsområdet också är desinficerat, till exempel diskbänk och diskho.
 
Det är mycket viktigt tänka på [[rengöring|renligheten]] under alla moment i framställningen av en förkultur. Allt som kommer i kontakt med [[Vört|vört]] och [[Jäst|jäst]] måste vara [[desinficering|desinficerat]]. Det skadar inte om även arbetsområdet också är desinficerat, till exempel diskbänk och diskho.
  
En [[E-kolv]] på två liter är bra att ha men även något annat kärl i glas duger. Det går att använda stora 75 cl-flaskor. Glaskärl är lämpliga de är lättast att [[Desinficera|desinficera]].
+
En [[E-kolv]] på två liter är bra att ha men även något annat kärl i glas duger. Det går att använda stora 75 cl-flaskor. Glaskärl är lämpliga eftersom de är lättast att [[Desinficera|desinficera]]. Det går dock även bra att använda en [[PET-flaska|PET-flaska]] som decinficerats med t.ex. [[Starsan|Starsan]] eller [[Jodofor|jodofor]].  
  
Beskrivningen utgår från [[Wyeast|Wyeast]] flytande, färska [[Jäst|jäst]] i den storlek som kallas propagator men fungerar så klart även för [[Jäst|jäst]] av annan sort. Processbeskrivningen blir då inte helt exakt vad gäller hanteringen med att krossa kulan i jästpåsen etc. som råkar vara specifikt föör en viss förpackningstyp.
+
Beskrivningen utgår från [[Wyeast|Wyeast]] färska flytande [[Jäst|jäst]] i den storlek som kallas Propagator men fungerar så klart även för [[Jäst|jäst]] av annan sort, anpassa beskrivningen nedan efter instruktionerna på jästförpackningen.
  
 
== [[Utrustning|Utrustning]] ==
 
== [[Utrustning|Utrustning]] ==
Rad 23: Rad 23:
  
  
# Tre till fyra dagar i förväg krossar du kulan i jästpåsen, så att näringslösningen blandar sig med [[Jästen|jästen]]. Skaka om jästpåsen och förvara den i rumpstemperatur.
+
# Tre till fyra dagar i förväg krossar du kulan i jästpåsen, så att näringslösningen blandar sig med [[Jästen|jästen]]. Skaka om jästpåsen och förvara den i rumstemperatur.
 
# När jästpåsen är ordentligt uppsvälld mäter du upp sju deciliter [[Vatten|vatten]] i en [[Kastrull|kastrull]] och tillsätter en halv deciliter torkat [[Maltextrakt|maltextrakt]], rör om lösningen.
 
# När jästpåsen är ordentligt uppsvälld mäter du upp sju deciliter [[Vatten|vatten]] i en [[Kastrull|kastrull]] och tillsätter en halv deciliter torkat [[Maltextrakt|maltextrakt]], rör om lösningen.
 
# Sätt kastrullen på spisen och koka upp vörten. Var beredd vid uppkoket så att det inte kokar över.
 
# Sätt kastrullen på spisen och koka upp vörten. Var beredd vid uppkoket så att det inte kokar över.
Rad 48: Rad 48:
  
 
===Bra Tips===
 
===Bra Tips===
En bra instruktion med bilder finns att läsa på den här sidan, [http://lindh.olkartoteket.se/2014/01/hur-man-gor-en-forkultur/ Hur man gör en förkultur av "Lindh Craft beer"]  
+
En bra instruktion med bilder finns att läsa på den här sidan, [http://www.lindhcraftbeer.com/2015/07/hur-man-gor-en-forkultur-uppdaterad-version/ Hur man gör en förkultur av "Lindh Craft beer"]  
  
 
[[Kategori: Jäst]]
 
[[Kategori: Jäst]]

Nuvarande version från 21 juli 2015 kl. 13.55

Jäst
Jäst - Historia
Jäst - Biologi
Jästsorter
Förkultur
Alejäst
Pilsner-/Lagerjäst,
Underjäst
Överjäst
Spontanjäst
Jästkulturer - Övriga

Att göra en förkulturjästen är ett av flera sätt att tillse att bryggfärdig jäst finns tillgängligt på bryggdagen. Förkultur kan göras i ett steg eller flera steg.

Uppodlingen av förkultur innebär att antalet jästceller mångdubblas. Detta är ett bra sätt att få igång jäsningen på ett betryggande sätt. Finns en aktiv förkultur redo på bryggdagen är chansen stor att lyckas med sin brygd.

Att göra en förkultur innebär att en liten mängd vört bereds till vilken jästen tillsätts och sedan syresätts. Detta gör att jästen förökar sig.

Det är mycket viktigt tänka på renligheten under alla moment i framställningen av en förkultur. Allt som kommer i kontakt med vört och jäst måste vara desinficerat. Det skadar inte om även arbetsområdet också är desinficerat, till exempel diskbänk och diskho.

En E-kolv på två liter är bra att ha men även något annat kärl i glas duger. Det går att använda stora 75 cl-flaskor. Glaskärl är lämpliga eftersom de är lättast att desinficera. Det går dock även bra att använda en PET-flaska som decinficerats med t.ex. Starsan eller jodofor.

Beskrivningen utgår från Wyeast färska flytande jäst i den storlek som kallas Propagator men fungerar så klart även för jäst av annan sort, anpassa beskrivningen nedan efter instruktionerna på jästförpackningen.

Utrustning[redigera]

Tillvägagångssätt[redigera]

  1. Tre till fyra dagar i förväg krossar du kulan i jästpåsen, så att näringslösningen blandar sig med jästen. Skaka om jästpåsen och förvara den i rumstemperatur.
  2. När jästpåsen är ordentligt uppsvälld mäter du upp sju deciliter vatten i en kastrull och tillsätter en halv deciliter torkat maltextrakt, rör om lösningen.
  3. Sätt kastrullen på spisen och koka upp vörten. Var beredd vid uppkoket så att det inte kokar över.
  4. Låt koka i 20 minuter under lock.
  5. Kyl vörten till 20 grader så fort som möjligt. Detta kan göras genom att ställa kastrullen med locket på i diskhon och fylla upp diskhon med kallt vatten. Eventuellt kan en tyngd på locket användas för att trycka ner kastrullen om den börjar flyta. Se dock till att inget kylvatten rinner in i kastrullen. Byt kylvatten ofta. Se också till att termometern är desinficerad.
  6. När vörten är 20 grader - häll över denna till den desinficerade jäsflaskan.
  7. Täpp till öppningen med något desinficerat och skaka om kraftigt i två minuter så att vörten blir ordentligt syresatt. Jästen behöver syre för att föröka sig optimalt.
  8. Klipp upp jästpåsens ena hörn och tillsätt jästen till den syresatta vörten. Är man noggrann desinficerar man det hörn på påsen som man skall klippa upp och även saxen.
  9. Placera en bomullstuss, aluminiumfolie eller ett jäsrör i jäsflaskans öppning och ställ undan flaskan för jäsning i rumstemperatur.

Efter en till två dagar är vörtens yta täckt med ett skum som indikerar att jäsningen är i full gång.

När skummet börjar lägga sig står jäsningen på topp och förkulturen är redo att användas. Detta brukar ta två till fyra dagar. Det innebär att man bör punktera kulan i jästpåsen en vecka innan bryggningen för att vara på den säkra sidan.

Skaka om jäsflaskan med förkultur så att även bottensedimentet kommer med när den hälls i vörten.

Den jäst man nu har räcker till 25 liter normalstark öl, det vill säga OG upp till 1053.

Vid bryggning av starkare öl eller en större volym så måste förkulturen odlas upp en gång till. Denna andra gång måste används en större mängd vört på två liter vatten och en och en halv deciliter maltextrakt.

Detta andra förökningssteg av jästen tar ytterligare tre till fyra dagar i anspråk.

En del rekommenderar att dubblera mängden jäst vid jäsning av lageröl.

Bra Tips[redigera]

En bra instruktion med bilder finns att läsa på den här sidan, Hur man gör en förkultur av "Lindh Craft beer"