Engelsk brown ale

Från BryggarWiki
Version från den 19 januari 2009 kl. 09.50 av 80.217.82.21 (Diskussion)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök


Engelsk brown ale
Öltyp  : {{{Öltyp}}}
Färg  : {{{Färg}}}
OG  : {{{OG}}}
FG  : {{{FG}}}
Beska  : {{{Beska}}}
Alkohol  : {{{Alkohol}}}
Exempel på öl
{{{Exempel}}}
Brown ale
Engelsk brown ale
Brittisk brown ale
Amerikansk brown ale
Mild
English dark mild
Altbier
Scottish ale
Scottish strong ale, 90/-
Strong mild
Amerikansk amber ale

Inom den engelska grenen av Brown Ales så brukar man dela in de i två kategorier: Mild och Brown ale. Den kanske mest kända Brown Alen i Sverige är Newcastle Brown Ale som funnits i många år.

Brown Ales bryggdes traditionellt på ställen där det inte lämpade sig att brygga Pale ale på grund av vattnet. De områden i England som har ett vatten med temporär hårdhet och hög karbonathalt kunde inte brygga Pale Ale på grund av att beskan blir alltför tydlig. Det gjorde att man bryggde med mer färgad malt och att man höll ner beskan. Dessutom så är även smak och aromhumlet inte särskilt tydlig i Brown Ales. Detta leder också till att maltigheten är den dominerande smaken.

Engelska Brown Ales upplevs ofta som lite söta på grund av den låga beskan, det gör också att man inte kan ha alltför högt alkoholinnehåll eftersom ölet kan upplevas alltför sött då.

Man använder i princip samma klassiska humlesorter som för Pale Ale, det vill säga East Kent Golding, Fuggle, Challenger och Target. Malten är ungefär densamma med lite mer Crystal malt och även socker i form av melass eller brunt socker.

Smakprofilen är en maltsötma med låg beska och liten humlesmak. Fruktestrar är vanligt förekommande.