Bryggeri

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök


Ett bryggeri är en byggnad eller anläggning där man brygger öl, ett företag som brygger öl kallar sig ofta bryggeri. Storleken på bryggeriet kan variera från de minsta mikrobryggerier till jätteanläggningar med automatiserade processer. Hembryggare har ofta sitt bryggeri hemma i köket. Ett bryggeri kan vara uppdelat i avdelningar som sköter de skilda stegen i bryggprocessen.

Moderna bryggerier har mestadels utrustning i rostfritt stål, vilket lämpar sig väl för ölbryggning. Materialet påverkar inte ölets smak, reagerar med väldigt få kemikalier och är starkt och tåligt. Stålets egenskaper gör att det är lätt att rengöra med kemikalier och tål stora de påfrestningar som uppstår vid övertryck i lagringstankar etc.

Uppvärmingen av mäsk och vört sker genom att ånga värmer upp mäsk- och vörtpannorna. Alla uppvärming och nedkylning kan styras och kontrolleras mycket noggrannt. Råvaror och slutprodukter analyseras och kontrolleras noga, allt detta gör att bryggeriet kan producera öl som har en lång hållbarhet och smakar likadant efter varje bryggning.