Balling, Plato, Brix

Från BryggarWiki
Version från den 22 augusti 2007 kl. 20.23 av Kenneth (Diskussion | bidrag)

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Arkimedes, Balling och Plato, tre filosofer? Vad har nu detta att göra i Hembryggar-Wikin? Forumet för Sveriges vetgiriga hembryggare. Artiklarna bör väl handla om hembryggning eller åtminstone öl, kan man tycka? Inte om filosofer? Nej, det är helt riktigt. Balling och Plato var inte några filosofer (men kanske Arkimedes?). Låt oss titta på vad de har gjort inom bryggningskonsten.

Som du kanske vet så brukar vi hembryggare för det mesta mäta vörtens densitet med hjälp av en hydrometer. Hydrometern mäter helt enkelt hur tung vätskan (vörten) är. Hydrometern är normalt graderad i antingen gram/liter eller den tyska enheten Öchsle grader. Öschle grader är egentligen hur många mer gram vörten väger än vatten med samma volym. Om vi för enkelhetens skull kallar den specifika vikten (densiteten) för SG som är den engelska förkortningen (Specific Gravity), så får vi ett enkelt förhållade mellan Öchsle grader och SG.

Öschle = SG - 1000 (om SG är gram/liter)

Förutsättningen för ovanstående stämmer under förutsättning att vatten väger 1000 gram/liter. Vilket det också gör vid fyra ºC.

Men i många länder så mäter man inte den specifika vikten (densiteten) på vörten utan man mäter istället viktprocenten socker. Det brukar också kallas för vörtstyrka. Den som först "kom på" detta var en man vid namn Balling. Hans räknade ut en matematisk formel för förhållandet mellan densiteten på vörten och viktprocenten socker. På så sätt kunde man enkelt få fram hur mycket socker som fanns i en vört. Med hjälp av det kan man sedan till exempel lättare räkna ut utbytet av malten.

Balling hade dock räknat lite fel och Plato kom senare att korrigera formeln. Nuförtiden så anges alltid vörtstyrkan i Plato grader, ºP eller %.

En del hydrometrar har en Plato skala istället för en Öchsle eller SG skala. De brukar då kallas saccarometer, eftersom man tycker att de mäter sockerhalten. Men egentligen mäter man densiteten eftersom principen är den samma. Nämligen Arkimedes princip, d.v.s. tyngden på mätaren trycker undan samma vikt mängd vätska som den väger själv.

Det amerikanska bryggarinstitutet ASBC har med hjälp av Platos beräkningar tagit fram följande matematiska formel för sambandet mellan SG och ºP.

ºP = -616,868 + 1111,14*(SG) -630,272*(SG)^2 + 135,997*(SG)^3

Där SG dock mäts i kg/liter.

Det kan vara lite bökigt att räkna ut det för hand men om man har tillgång till ett kalkylprogram är det ganska lätt att lägga in det och få en tabell över Värdena.

Jag har tagit fram en tabell med förhållandena som ser ut så här.


Som man ser så kan man om man är lite lat räkna med att förhållandet mellan Öchsle grader och Plato grader är 4:1 dvs att fyra Öschle grader motsvarar en ºP.

Varför ska man då bry sig om Plato grader? Jo, om man vill mäta noggrannare på till exempel förjäsningsgraden på ölet eller utbytet av malten så får man något andra värden, och mer korrekta, än om man räknar med SG eller Öchsle. I många bryggböcker finns också Plato angivet så det kan vara bra att känna till!

Kenneth Johansson