Jäsrör

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök
Utrustning
Mäskkärl
Lakkärl
Kokkärl
Jäskärl
Kylare
Hävert
Hydrometer
Refraktometer
Termometer
Fat
Flaska
E-kolv
Leverantörer av utrustning
Jäsrör i plast

Ett jäsrör används för att släppa ut koldioxid som bildas under jäsningsprocessen utan att släppa in luft, eftersom dess syre och bakterier kan skada ölet. Den vanligaste modellen av jäsrör är ett enkelt böjt plaströr som fylls med vatten och fästs i jäskärlets mynning.

Vattenfickan bildar spärr mellan gasen i jäskärlet och den yttre miljön. En del föredrar att fylla jäsröret med något annat än rent vatten, till exempel en starsan-lösning. Tänk dock på att det inte är otroligt att en liten del av det som jäsröret fylls med kommer att hamna i ölet beroende på hur man hanterar jäskärl och jäsrör. När man till exempel lyfter ett jäskärl kan det deformeras och dess volym minska för att sedan öka när man släpper det. Då riskeras luft att sugas in genom jäsröret och ta med sig vätska ur jäsröret.

En del jäsrör levereras med en liten hatt, ofta röd. Det är en god ide att sätta den på jäsröret vid använding. Detta minskar risken för att damm, bananflugor och annat smuts hamnar i vätskan i jäsröret. Det minskar dessutom avdunstingen och därmed risken för att vattenlåset i jäsröret töms.