Bryggprocess

Från BryggarWiki
(Omdirigerad från Bryggprocessen)
Hoppa till: navigering, sök

Själva bryggningen sker i fyra huvudsakliga steg.

  1. Mäskning
  2. Lakning
  3. Vörtkokning
  4. Kylning

Tillsammans syftar dessa till att utvinna sockret ur malten och skapa en humlad vört som därefter kan jäsa till öl.


Mäskning[redigera]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Mäskning

Huvudsyftet med mäskningen är att låta enzymerna i malten bryta ner stärkelse till socker. Sockret tas sedan tillvara. I sin enklaste form genomförs mäskningen genom att låta en blandning av vatten och malt hålla omkring 65 graders temperatur i omkring en timme för att enzymerna ska kunna jobba.

Lakning[redigera]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Lakning

Efter mäskningen kommer lakningen. Denna syftar till att skölja ut socker ur malten genom att hälla hetvatten över mäsken och tappa av sötvört. Sötvörten kan betraktas som maltsaft. För lakningen används ett lakkärl som oftast har något slags silbotten.

Vörtkokning[redigera]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Vörtkok

När sötvörten lakats ut så ska den kokas. Normal koktid är omkring en timme. Under kokningen tillsättes även humle. Humlet ger beska, smak och arom, samt verkar konserverande på ölet.

Kylning[redigera]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Kylning

Efter kokningen så är det dags att kyla vörten för att den skall bli sval nog för att kunna tillsätta jästen och påbörja jäsningen.

Jäsning[redigera]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Jäsning

Under jäsningen konverterar jästen sockret till alkohol och kolsyra. I och med jäsningen förvandlas vörten till öl. Tiden det tar innan ölen kan drickas varierar beroende på vad man bryggt. För en normal ale kan man säga att det efter ungefär 2-4 veckor har det blivit öl som kan avnjutas. Överdriven konsumtion kan orsaka yrsel ock kräkningar.