Bryggfärdig jäst

Från BryggarWiki
Hoppa till: navigering, sök
Jäst
Jäst - Historia
Jäst - Biologi
Jästsorter
Förkultur
Alejäst
Pilsner-/Lagerjäst,
Underjäst
Överjäst
Spontanjäst
Jästkulturer - Övriga

Bryggfärdig jäst syftar på den jäst som behöver finnas tillgänglig på bryggdagen för att tillsättas till vörten.

För att lyckas med jäsningen behöver jäst i tillräcklig mängd och livskraft tillsättas den kylda vörten. Om för lite jäst tillsättes riskerar ölen att inte bli tillräckligt utjäst samt att felsmaker och infektioner kan uppstå. I allra värsta fall kan hela jäsningen misslyckas.

Hur mycket jäst som behövs beror av volymen på brygden samt vörtstyrkan. Ju mer och sötare vört som ska jäsas, desto fler jästceller behöver tillsättas för en framgångsrik jäsning.

Det finns flera olika sätt att tillse att tillräcklig mängd bryggfärdig jäst finns klar på bryggdagen. Att göra en förkultur är det sätt som är mest traditionellt. Därför står det i flera beskrivningar att en förklutur skall göras snarare än att det är rätt mängd bryggfärdig jäst som krävs. Detta beror på att förkulturen ett tag var det enda rimliga sättet att nå målet för bryggfärdig jäst.

Förkultur[redigera]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Förkultur

Att ta fram bryggfärdig jäst med hjälp av förkultur innebär att en mängd jäst tillsättes vört för att få chansen att föröka sig mångdubbelt innan bryggdagen. Beroende på den ursprungliga jästens livskraft och mängd kan det ta olika lång tid att med förkultur uppnå bryggfärdig jäst.

Torrjäst[redigera]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Torrjäst

De Torrjästerna som följer med de traditionella ölsatserna anses generellt olämpliga att använda. Det är oftast alldeles för få jästceller i dessa paket. Dessutom kan det vara oklart vad det egentligen är för jäst.

Detta har hos många inneburit en allmän aversion mot torrjäst. Det finns dock torrjäst av god kvalitet att tillgå och som kan köpas separat. Fördelen med denna torrjäst är att den innehåller många jäsceller.

Flytande jäst[redigera]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Flytande jäst

Det finns färdiga paket med flytande jäst från till exempel Wyeast som kan jäsa ut 20 liter normalstark vört utan förkultur.

Bottensats[redigera]

Detta avsnitt är en sammanfattning av Slurry

Om en annan öl just har jäst klart eller tappats om kan en del av bottenslurryn av jäst från den ölen nyttjas. Precis som i alla hantering är det viktigt att vara noga med renlighet så att inte en infektion förs in i processen.