Brew in a bag

Från BryggarWiki
(Omdirigerad från BIAB)
Hoppa till: navigering, sök
WikiLettreMini.png Denna artikel behöver fyllas med information.
Sidan innehåller för tillfället mindre information än vad som skulle önskas och bedöms som relevant för BryggarWikin.
Hjälp gärna till med den här och andra artiklar som behöver fyllas.


Brew in a bag - brygg i en påse - är en av flera metoder som man kan använda för att brygga öl. Uppfanns av australiensiska hembryggare. Tekniken förkortas BIAB och det är denna förkortning som oftast används.

BIAB-tekniken bygger på att allt vatten används samtidigt till malten, som i kokkärlet ligger löst innesluten i en silduk/mäskpåse eller dylikt. Något specifikt lakvatten används alltså inte, istället används ofta ett förhållande mellan vatten och malt på mer än 6:1. När mäskningen är avklarad så lyfter man upp påsen (som innehåller maltskrotet) ur vätskan och har alltså efter avrinning en sötvört i kokkärlet.

BIAB-tekniken mötte till en början en hel del motstånd, då tekniken bröt mot flera etablerade sanningar i bryggvärlden. Trots detta har många hembryggare rapporterat goda resultat och öl bryggda med BIAB har kunnat vinna tävlingar utomlands. Argumenten mot BIAB har bland annat varit följande:

  • Det blir mer plaskande med BIAB och därför ökar risken för HSA (Hot Side Aeration) - alltså syresättning av het vört - vilket påverkar ölets långsiktiga kvalitet negativt.
  • Den tunna mäsken gör att enzymerna blir kraftigt utspädda, vilket försämrar kontrollen över mäskningsprocessen och ger ett sämre utbyte.Referenser[redigera]